מסע בין געשים - 8 הרי געש יפים ביפן
יפן היא ארץ הררית. אם חיים חפר היה יפני לא הייתי מתפלאת אם היה כותב שיר “לי כל הר נושא מזכרת”. כמה הרים יש ביפן? המספר נע בין 16,667 ל – 18,032. המספר אינו מוחלט וסופי – תלוי איך סופרים הרים. הסבר מפורט אפשר למצוא בבלוג התיירות של אלכס – גרמניה שחיה ועובדת ביפן. הפוסט שלי יתמקד בהרי געש מרהיבים. ההרים היפים “הרגילים” יקבלו הזדמנות בעתיד… ביפן יש למעלה ממאה הרי געש פעילים, לכן, נוסף על אסונות טבע כמו רעידת אדמה וצונאמי, גם התפרצות הר געש הפכה לחלק מהחיים של המקומיים ושל כל מי שבחר לחיות בארץ היפה והמסקרנת הזאת. מה מרתק אותי בהרי געש? כמו בני אדם, כשקופץ להם הפיוז הם מתפרצים. אמנם, בני האדם יכולים ללמוד לשלוט ברגשותיהם. הנה שמונה מהם:
Shutterstock / Mapman - Mount Fuji
- הר פוג’י נמצא במחוז שיזואוקה באי הונשו. ההר שהפך לסמל, הוא ההר הידוע ביותר ביפן, ובעצם מפורסם בכל העולם והגבוה מכל ההרים ביפן. גובהו 3,776 מטרים. ההערצה אליו מתועדת בספרות היפנית כבר במאה השמינית. מאות אלפי מטפסים מידי שנה הופכים את ההר למקום תיירותי פופולרי. הטיפוס לפסגה, בדרך כלל בזמן הזריחה, למרות האתגר, מאפשר לחוות סיפוק עז והנאה חד-פעמית מן הנוף. מראה ההר העניק השראה ליצירת ציטוטים רבים. אחד מהם של מוריהאי אואשיבה, מייסד אמנות הלחימה אייקידו: “דרכים רבות מובילות אל ראש הר פוג’י, אולם יש רק פסגה אחת – אהבה.”
2. הר אונטקה נמצא במחוזות גיפו ונאגאנו באי הונשו. אונטקה, שכלול ברשימת 100 ההרים הידועים ביפן, הוא ההר השני בגובהו מתוך הרי געש ביפן. גובהו 3,067 מטרים. פסגת הר שכבתי (סטרטו-וולקנו) זה כוללת חמישה אגמי לוע. ההתפרצות האחרונה אירעה בסוף ספטמבר 2014, בזמן ששלוש מאות מטיילים שהו בראש ההר. שישים ושלושה אנשים נהרגו, חמש גופות עדיין לא נמצאו, שבעים מטיילים נפצעו.
Shutterstock / Gnoparus - Mount Aso
- הר אסו (קלדרה אסו) נמצא בפארק הלאומי אסו קוג’ו במחוז קומאמוטו באי קיושו. גובהו 1,592 מטרים ויש בו שבעה עשר חרוטים. הפעילות הגעשית הרבה שבו מושכת אליו תיירים רבים. סביב הלוע הפעיל, נאקה-דאקה, נבנו נקודות תצפית. ההתפרצות האחרונה הייתה באוקטובר 2021, אם כי מידי פעם הגז הנפלט מהלוע מאלץ את הרשויות לסגור את האתר למבקרים. נוסף על כך פועלים באזור מקדש שינטו, אונסנים ומוזיאון וולקני.
4. הר סקורג’ימה נמצא במחוז קגושימה באי קיושו. גובהו 1,117 מטרים. הפסגה הדרומית מבין שלוש פסגותיו פעילה געשית. ההתפרצות העזה שהתרחשה בשנת 1914 כיסתה את העיר קגושימה בשכבת אפר עבה ומילאה את מי המפרץ בזרמי לבה. כתוצאה מכך האי שעליו ממוקם ההר התחבר אל היבשה והפך לחצי אי. למרות שהפעילות הגעשית הרבה מסוכנת התיירים ממשיכים לזרום אל האזור כדי לצפות בעשן המיתמר בקביעות מההר. הטיפוס לפסגה אמנם אסור, אולם יש מספר נקודות תצפית מהן ניתן לצפות על ההתפרצויות היפות.
Shutterstock / Kan_khampanya - Mount Unzen
- הר אונזן נמצא במחוז נאגאסקי באי קיושו. גובהו 1,500 מטרים. בשנת 1792 בעקבות התפרצות הר הגעש והתמוטטות אחת מכיפות הלבה התרחש מגה-צונאמי וכ-15,000 איש נספו באסון הוולקני הגדול ביותר ביפן. ההתפרצויות האחרונות התרחשו בשנים 1990-1995 וגבו מספר קורבנות בקרב מדענים, עיתונאים ונהגיהם שניסו לתעד את הפעילות הגעשית, כמו כן גם לוחמי-אש מצאו את מותם. למרות ההיסטוריה העגומה של מוות והרס הפריחה באביב וצבעי הסתיו בטבע מושכים מטיילים ומטפסים אל ההר.
6. הר אסאמה נמצא על גבול המחוזות גונמה ונאגאנו במרכז האי הונשו. גובהו 2,544 מטרים. גם הוא כלול ברשימת 100 ההרים הידועים ביפן. מחקר שוויצרי הסיק שהתפרצות מוקדמת של ההר, בשנת 1108, תרמה ליצירת מזג אוויר קיצוני, שגרם לרעב, לגשמי זעף ולרצף של קייצים קרים באירופה. ההר הופיע כרקע בסרט הקולנוע היפני הראשון שצולם בצבע – כרמן שבה הביתה.
Joe Rrosenthal: Mount Souribachi. Raising the flag on Iwo Jima, 1945. Wikipedia / Public domain
- הר סוריבאצ’י נמצא באיוו ג’ימה (איו-טו) בארכיפלג אוגאסאווארה. גובהו 169 מטרים. הוא זכה לשם הזה בשל דמיונו לצורה של “סוריבאצ’י” – קערת חרס שבה כותשים מרכיבי מזון שונים. התצלום ההיסטורי של הנפת הדגל באיוו ג’ימה ב – 23 בפברואר 1945 במהלך הקרב, שבו כבשו האמריקנים את ההר, צולם כאן על ידי הצלם האמריקני ג’ו רוזנטל. הוא זכה בפרס פוליצר על התצלום.
8. נישינושימה הוא אי וולקני בארכיפלג אוגאסאוורה. גובהו 142 מטרים. ההתפרצות האחרונה נרשמה בדצמבר 2020. אל האי הקטן מגיעים רק מדענים כדי לחקור ולנטר את התפתחות עולם החי והצומח ששב להתרקם בו ללא הפרעה של גורם אנושי.
- הערת הבונוס כתודה שקראתם עד הסוף: בספר תשע־עשרה התחנות של קו גינזה בחרתי להכניס באחת הסצנות את הר פוג’י. ההר הנפוץ כל כך באמנות ובתרבות ביפן עד שבעיניי האיזכור שלו היה מעבר לסטריאוטיפ צפוי, אלא מחווה לכל אותם אמנים ויוצרים שהתייחסו לאחד האייקונים הנערצים והאהובים ביפן. גיבורי הספר, ימית מישראל וסאטו מיפן, צופים אל הר פוג’י מראש אחד מגורדי השחקים בטוקיו. איזה גורד שחקים? תוכלו לקרוא בספר – זמין לרכישה מהירה באתר האינטרנט “עברית” – חנות ספרים – ממש כאן.
מוזמנים לשתף את הפוסט ולעקוב אחר דף הפייסבוק.