על חתולים ויפנים – 8 דוגמאות להשפעה החתולית על תרבות יפן

טרילוגיה יפנית חתולים ג'ינגי'ם יושבים על הסלעים ליד הים באי החתולים ביפן
Shutterstock / SakSa

חתולים, בדומה לכלבים, ציפורים או דגים, הפכו לחיות מחמד אהובות ביפן. היצורים השעירים, החמודים והחכמים האלה הצליחו לעורר בקרב המקומיים רגשות פחד, אמונה, הערצה או אהבה. אולם, כפי שביפן התפתחה תרבות הייחודית לה, הופיעו גם תופעות רבות, חלקן ייחודיות, המבטאות את הקשר שנרקם בין היפנים ובין החתולים. הנה 8 דוגמאות:

 

  1. נקומאטה (Nekomata). נקו הוא חתול ביפנית. האמונה בקיום של מפלצת חתולית הופיעה בסביבות המאה 12 במחוז נארה. לפי האמונה הסתובב ביערות חתול ענק בעל 2 זנבות שטרף בני אדם. זה היה ההסבר שנמצא אז למותם של ציידים ויערנים שמצאו את מותם ביערות.

2. באקנקו (Bakeneko). חתול שמשנה צורה. החל מהמאה ה-17 התפתחות ופריחת התרבות והאמנות אפשרה לספק את רצון הקהל, שדרש סיפורים ושעשועים הקשורים לכשפים ולעל טבעי. על רקע זה התפתח רעיון הבאקנקו, חתול שמסוגל לשנות את צורתו ולהפוך לבן אדם. אותו חתול הרג את בעליו ותפס את מקומו. אם כי לא כל הבאקנקו היו קטלניים. לקראת סוף המאה ה-18 צצו שמועות שברובע השעשועים באדו (טוקיו של היום), יש יצאניות, שלמעשה הן חתולות במסווה.

טרילוגיה יפנית מקדש גוטוקוג'י בטוקיו פסלי מנקי נקו חתולי מזל רבים
Shutterstock / FunFlyingFour

3. מנקי נקו (Maneki Neko) – חתול מזמין. האמונה הפופולרית הזו מחזירה לחתול את הכבוד האבוד. קיימות ורסיות שונות לאגדה. יש הטוענים שמקדש גוטוקוג’י (Gotokuji) הוא המקום שבו התחיל סיפור חתול המזל. לפי גרסה זו סמוראי או בן אצולה נכבד הגיע למקום ליל סוער במיוחד. הוא התקרב כדי לתפוס מחסה ואז הבחין בחתול שמרים את כף רגלו. הסמוראי עצר ונעמד במקומו וכך ניצל ממכת ברק או ממלכודת. גרסה אחרת מספרת על זקנה עניה שבעת שנתה, הופיע החתול שלה וייעץ לה בחלום לפסל אותו בצלמו ולמכור את הפסלים. כך עשתה, מכרה את הפסלים בשוק וסיפרה לקונים את סיפור החלום. ההצלחה הכלכלית הגיעה מיד. מאז הפך המנקי נקו לסמל ביפן ומזכרת פופולרית בקרב התיירים.

טרילוגיה יפנית אי החתולים אאושימה יפן קבוצת חתולים
Shutterstock / Sido Kagawa

4. אי חתולים – אאושימה (Aoshima) במחוז אהימה וטשירוג’ימה (Tashiro-jima) באזור אישינומקי, במחוז מיאגי. החתולים הובאו לאיים מסיבה פרקטית, כדי לתפוס מכרסמים. כיום גרים באאושימה פחות מעשרה אנשים ובטשירוג’ימה כמאה אנשים. לא עבר זמן רב והחתולים התרבו בקצב מטורף. כיום מקפידים לסרס ולעקר את החתולים, במטרה לצמצם את קצב התרבותם, ולשמור על יחס של 6 חתולים לתושב. בטשירוג’ימה אף הוקם מקדש קטן לחתולים. האמונה שחתולים מביאה מזל מוכיחה את עצמה מבחינה כלכלית – התיירים אוהבי החתולים נוהרים לשם.

טרילוגיה יפנית חתולים אוכלים מקערות בקפה חתולים בטוקיו
Shutterstock / Taras Vyshnya

 

5. קפה חתולים נוסד במקרה בטייוואן, כאשר הבעלים שאימצו 5 חתולים אפשרו להם להסתובב בחופשיות בבית הקפה. לאחר כתבה על המקום שהתפרסמה בעיתון אומץ הרעיון ביפן והתפשט גם לארצות שונות, אם כי לא בסדר גודל יפני. ביפן פועלים היום למעלה משבעים בתי קפה שמחזיקים חתולים. היות שביפן הבתים קטנים ולא כל אוהב חתולים יכול להרשות לעצמו לגדל חתול מבחינה כלכלית או משפחתית, הפתרון לשחק וללטף חתולים נמצא בבית קפה חתולים.

טרילוגיה יפנית עוגה ורודה ולבנה עם פרצוף חתול
Shutterstock / Angelina Cecchetto - Birthday Cake with Cat Head

6. הלו קיטי – בשנת 2014 נערכה תערוכה בלוס אנג’לס שהוקדשה למותג היפני השווה מיליארדים. העולם רעש לרגע לאחר שהתגלה שהחתולונת הזו היא בעצם ילדה קטנה עם שפם. חברת סאנריו (Sanrio) שייצרה את קיטי עמדה על כך שמרגע המצאת הדמות הבידיונית, קיטי הייתה תמיד ילדה קטנה וחברה טובה. אמנם, ההשראה לשם הדמות הגיעה מהמנקי נקו; תרגמו בצורה חופשית את שמו מיפנית לאנגלית.

טרילוגיה יפנית הדפס חתולים של קוניושי אוטגוואה 53 חתולים שרומזים על 53 התחנות של הטוקאידו
Wikimedia / Utagawa Kuniyoshi / Public Domain

7. חתול באמנות יפנית מקבל מקום מרכזי. באמנויות היפות מיטב האמנים תיארו חתולים, ביניהם אוּקִיּוֹ-אֶה (הדפסים) של אוטגאווה קוניושי (Utagawa Kuniyoshi)  או פסלים של אסקורה פומיו (Asakura Fumio). בספרו של נטוסמה סוסקי מתחילת המאה ה-20 “אני חתול“, החברה האנושית מתוארת דרך עיניו של חתול חסר שם. חובבי היסטוריה וסמוראים יוכלו ליהנות מ”נקו סמוראי” – סדרת טלוויזיה ומספר סרטים קומיים מהמאה ה-21, שמספרים את סיפורו של סמוראי בתקופת אדו. הסמוראי קיוטארו, שהפך למובטל ונאלץ לחפש עבודה, מקבל משימה לרצוח חתול לבן יפהפה ומהפנט. כמו כולם גם הסמוראי לא יכול לעמוד בפני החתול והוא לוקח אותו תחת חסותו. החיים במחיצת החתול ילמדו את הסמוראי לא רק איך לגדל חתול, אלא גם איך להתנהל בחייו שלו.

טרילוגיה יפנית חתול קצוץ זנב בובטייל
Shutterstock / Ekaterina Krivtsova

8. חתול יפני קצוץ זנב (Japanese Bobtail). זהו גזע חתול ביתי שהתפתח ביפן ובדרום אסיה. המיוחד בו הוא הזנב הקצר שנוצר בגלל מוטציה גנטית. החתולים האלה מאוד אינטליגנטיים וחברותיים כלפי בני אדם.

טרילוגיה יפנית גבר אסיאתי או גבר יפני בחדר השינה עם חתול לבן ומחשב נייד במיטה
Shutterstock / kimberrywood
  1. הערת הבונוס כתודה שקראתם עד הסוף: בספר תשע־עשרה התחנות של קו גינזה מופיע חתול. בכל זאת חתול הוא חלק מהמסורת היפנית וחיית מחמד אהובה עליי. הגיבור היפני בספר מגדל חתול לבן. לא ברור מי יותר דומה למי, סאטו לחתול או החתול לסאטו. התיאור המלא בספר – זמין לרכישה מהירה באתר האינטרנט “עברית” – חנות ספרים – ממש כאן.

מוזמנים לשתף את הפוסט ולעקוב אחר דף הפייסבוק.

המלצה לקריאה נוספת:

Zack Davisson: Japan’s Love-Hate Relationship With Cats, SMITHSONIANMAG.COM, September 11, 2020