8 סעיפים במדריך המקברי המהיר לאסון רעידת האדמה והצונאמי 2011

מפת יפן עם מוקד התרחשות רעידת האדמה באוקיינוס השקט

Shutterstock / Chuong Vu

קוניצ’יווה אנשים יקרים וברוכים הבאים לפוסט הרביעי של פרויקט טרילוגיה יפנית. הפוסט הנוכחי עוסק בהתמודדות היפנים עם אסון רעידת האדמה והצונאמי דרך מקרה המבחן של העיר אישינומקי. ובכן, ללא שהות הנה 8 הסעיפים:

 

  1. אסון רעידת האדמה והצונאמי שהיכה בחבל הטוהוקו בשנת 2011, החל ביום שישי, 11 במארס, שעה 14:46, ברעש אדמה בעוצמה של 9 בסולם ריכטר, באוקיינוס השקט מול חופי צפון-מזרח האי הונשו, סמוך לעיר סנדאי, בירת מחוז מיאגי. רעידת האדמה גרמה לגלי צונאמי אדירים ששטפו את הערים והכפרים הסמוכים לחופים במשך כחצי יממה. הטרגדיה הזו רק המשיכה להתעצם. כתוצאה מרעידת האדמה והצונאמי פקדה שרשרת תאונות את תחנת הכוח הגרעינית פוקושימה דאיצ’י שהביאו לאסון הגרעיני החמור ביותר מאז אסון צ’רנוביל.

יום אחד “הבית” שלך באישינומקי, כולל מוזיאון המנגה אישינומורי (הכיפה הלבנה לפני הגשר) וכנסיית יוחנן הקדוש באי במרכז התצלום נראה כך (ספטמבר 2009):

טרילוגיה יפנית נוף אישינומקי עם מוזיאון מנגה אישינומורי וכנסייה באי קטן במרכז ספטמבר 2009

Flickr / Yasuhiko Ito. CC BY 2.0

  1. אישינומקי נמצאת בצפון מזרח מחוז מיאגי באי הונשו שבחבל טוהוקו. ביוני 2020 אוכלוסיית העיר מנתה 141,766 איש על שטח של 554.55 מ”ר. מוקד הפרנסה המרכזי של העיר השלווה היה דייג.

3. ואז ביום אחר גלי צונאמי אדירים, שהגיעו לגובה של מ – 3.3 ועד 5 מטר, שטפו את אישינומקי. הם סחפו עימם בתים, כלי רכב, כלי שיט וכל מה שהיה בדרכם.

Wikipedia / U.S. navy Ben Farone. Port of Ishinomaki 22.3.2011. Upper part of image is not a sea, it is a flooded land

הרס באישינומקי אחרי רעידת האדמה והצונאמי 2011

Flickr / Mohri UN-CECAR. CC BY 2.0

  1. לפי הדיווחים הרשמיים אבידות בנפש ונפגעים בכל האזורים מנו תחילה כ-15,889 הרוגים, כ-2,597 נעדרים, וכ-6,152 נפגעים. לפי הערכות אחרות דיברו על 20,000 הרוגים ונעדרים בקירוב. חצי מיליון אנשים נאלצו לעזוב את בתיהם ויותר מ-100,000 בתים נהרסו.

המספרים במקרה המבחן שלי, אישינומקי, כדלהלן: 3132 הרוגים ו – 1012 נעדרים. אוכלוסייה של 112,276 איש נפגעה כתוצאה ישירה מהצונאמי: 18,900 בתים נהרסו, 50,758 פונו מבתיהם ו – 7900 יחידות דיור זמניות נבנו עבור המפונים.

Shutterstock / Fly and Dive (Fukushima)

5. עשרות אלפי יחידות דיור זמניות נבנו עבור המפונים בשטחים פתוחים, בפארקים ובמגרשי משחקים וצוידו על ידי הצלב האדום במכשיר טלוויזיה, מקרר, מכונת כביסה, סיר אורז חשמלי ומיקרוגל. אזור יחידות הדיור הזמני המרכזי באישינומקי, שנבנה באזור תעשייתי, מנה 1200 יחידות וניתן לו השם הסוריאליסטי The Tomorrow Business Town.

Shutterstock / AB-DESIGN

  1. מבצע פינוי וניקיון מאסיבי נעשה על ידי כוחות ההגנה של יפן, צבא ארה”ב ומתנדבים. המפנים ניקו, מיינו וערמו כ-25 מיליון טון של עיי חורבות ומכוניות הרוסות לצידי הדרכים והרחובות. פסולת זו נזרקה למזבלה או נשרפה, כשההערכה הראשונית הייתה שייקח שלוש שנים לבצע ולהשלים את המשימה הזו.
  1. טעות בשיקול דעת: אחד האירועים הבולטים והמצערים ביותר ביותר התרחש בבית הספר היסודי אוקווה (Okawa). בניגוד להיגיון הישר לאחר שהתקבלה התרעת הצונאמי צוות בית הספר איחר לפנות את התלמידים. המבוגרים התקשו להכריע לאן להימלט, למרות שמאחורי בית הספר הייתה גבעה. הם מילטו את עצמם ואת הילדים דווקא לדרך שעברה על גשר מעל הנהר. התוצאה העגומה התממשה מהר מאוד. מתוך 108 תלמידים 75 מתו ו-33 ניצלו. 10 מורים מצאו את מותם יחד עם הילדים. מורה יחיד שהתעקש לרוץ אל הגבעה שרד. בית הספר נשאר עד היום נטוש ומשמש כיד זיכרון לאותה טרגדיה.
טרילוגיה יפנית אישינומקי בית ספר היסודי אוקווה הנטוש שהפך ליד זיכרון

Flickr / Yoshihide Urushihara. CC BY-SA 2.0 (Okawa Elementary School 2013)

למעוניינים, סרטו הדוקומנטרי של דן ריד (Dan Reed), ילדי הצונאמי, מראה את האסון דרך עיניהם של ילדים ששרדו את האסון ואיבדו קרובי משפחה או את בתיהם ברעידת אדמה, בצונאמי או באסון הגרעיני בפוקושימה והוא זמין ברשת כאן:

Children of the Tsunami, 2012, ENVIRONMENT. 60 MIN, Renegade Pictures (UK)

 

8. בערים קטנות רבות הבינו שפעולת פינוי ושיקום תתבצע רק במשך הזמן או בעוד מספר שנים, כך שעד היום ניתן למצוא מבנים הרוסים או נטושים שיצאו מכלל שימוש.

אישינומקי אחרי הצונאמי: הרס מול שיקום

טרילוגיה יפנית נוף אישינומקי מוזיאון המנגה אישינומורי וכנסיית יוחנן באי במרכז חודש לאחר הצונאמי אפריל 2011

Shutterstock / AB-DESIGN. One month after the great east Japan earthquake

טרילוגיה יפנית אישינומקי מוזיאון המנגה אישינומורי והכנסייה באי במרכז התמונה לאחר השיקום

Shutterstock / Shaun in Japan - Rebuilding

  1. עובדת הבונוס כתודה שקראתם עד הסוף: בספר תשע־עשרה התחנות של קו גינזה מתוארת העיר אישינומקי כעיר מגוריו של סאטו, הגיבור היפני, במספר פרקי פלאשבק. אסון רעידת האדמה והצונאמי מביא לעקירתו מעיר הולדתו ומחייו הקודמים. הספר זמין לרכישה מהירה באתר האינטרנט “עברית” – חנות ספרים – ממש כאן.

מוזמנים לשתף את הפוסט ולעקוב אחר דף הפייסבוק של טרילוגיה יפנית