8 עובדות חשובות על צומת שיבויה שבטוקיו

טרילוגיה יפנית צומת שיבויה בלילה טוקיו

Unsplash / Ling Tang

קונבאנוואה עוקבים יקרים וברוכים הבאים לפוסט השני של פרויקט טרילוגיה יפנית. הפעם אספר על אחת ההצטלבויות הידועות ביותר בעולם, הנמצאת ליד תחנת הרכבת שיבויה.

 

לפני שנתחיל ברשימה בואו נדבר בקצרה על צומת. במציאות, בצומת נפגשות שתי דרכים או יותר. התנועה בו מוסדרת כדי למנוע תאונות דרכים ופגיעות בנפש. כסמל, צומת מייצג מקום שאליו מגיעים כאשר אנו ניצבים על פרשת דרכים. כל דרך תוביל אותנו לכוון אחר והבחירה בנתיב מסוים תשנה את חיינו בצורה אחרת.

Flickr / Mark CC BY 2.0

  1. הפירוש המילולי של שיבויה אינו ודאי. אם את סימנית הקנג’י של המילה “יה” ניתן לתרגם כעמק, משמעות הקנג’י של “שיבו” יכולה להיתרגם בין היתר כנוגה, קודר, מחמיר, קשה, מעודן או שקט. ללא ספק הצומת הנוצץ והסואן בן ימינו רחוק מלהיות “עמק קודר ושקט”.
  2. יש לפחות ארבע תיאוריות למקור השם. המוצלחת לטעמי מספרת על משפחת אצולה בשם שיבויה, שחיה באזור הזה במאה ה-11 בתקופת הייאן. קוואסאקי שיגאיאה הנאמן (Kawasaki Shigeie), בנו של הגנרל קוואסאקי מוטואיאה (Kawasaki Motoie) מנע פלישה לארמון הקיסר בקיוטו. כתודה הוענק למשפחה השם שיבויה. אך הגיוני להניח ששם המקום נגזר משם המשפחה שדרה שם, בדומה למקומות רבים אחרים ביפן.
  3. משפחת שיבויה התיישבה בשיבויה, שהיה אז חור נידח, והקימה בו מצודה. המבנה סימל את לידת שיבויה כמקום מרכזי. למרבה הצער, המצודה עלתה באש במאה ה-16 על ידי שבט הוגו’ והשריד האחרון הוא פיסת אבן. במקומה קיים היום, קרוב לצומת שיבויה, מקדש קונו האצ’ימאנגו (Konno Hachimangu).
פסל הכלב האצ'יקו ליד צומת שיבויה בטוקיו עם חתול

Shutterstock / MThanaphum

4. ערך הנאמנות חוזר בסיפור הכלב האצ’יקו בשנות העשרים והשלושים של המאה שעברה. סמוך לתחנה ולצומת הוקמה לכבודו כיכר האצ’יקו, אשר מהווה נקודת מפגש וישיבה. האצ’יקו היה כלב מגזע אקיטה, שאומץ על ידי פרופסור הידסבורו אואנו, מרצה לחקלאות באוניברסיטת טוקיו. הכלב נהג להמתין לאדונו בתחנת שיבויה כאשר זה חזר מעמל יומו וללוות אותו לביתם. בשנת 1925 מת הפרופסור במקום עבודתו. במשך עשר שנים בקירוב, נהג הכלב שנמסר לשכנים, לחזור מידי יום לתחנה בשעה קבועה כדי להמתין לפרופסור הידסבורו. בשנות השלושים התפרסם הסיפור ברבים. כיכר קטנה הוקמה ליד התחנה ובה הוצב פסל ברונזה בדמותו וניתן לשבת בה מסביב לו.

Wikipedia / Public domain – צומת שיבויה בשנת 1952. די דומה לכיכר מגן דוד בתל אביב במאה ה-21…

  1. במסגרת הפיתוח המואץ המתוכנן עד 2027 הופכת שיבויה למרכז עסקי בינלאומי, כשמטרת היפנים להפוך את המקום לסמל איקוני כמו ניו יורק ולונדון. כבר עכשיו, הנראות והאווירה בצומת שיבויה נותנות קונקורנציה לכיכר טיימס ולכיכר פיקדילי והרחובות והסמטאות באזור עמוסים בקניונים, בחנויות, במועדונים, בבארים ובמסעדות.

6. אחד מגורדי השחקים בפרויקט, ה – Shibuya Scramble Square, נבנה מעל לתחנת שיבויה ונפתח לקהל לקראת המשחקים האולימפיים בטוקיו. גולת הכותרת של המגדל בן 47 הקומות המתנשא לגובה של 230 מטר ומכיל משרדים ומעל למאתיים חנויות ומסעדות, היא קומת תצפית בת שלושה מפלסים, שצופה מלמעלה על הצומת ועל טוקיו. ניתן לשבת או להסתובב על הגג במפלס העליון, או אף לרבוץ על משטח דשא מיוחד.

נקודת תצפית על גג גורד שחקים שיבויה סקראמבל סקוור מעל צומת שיבויה בטוקיו

Unsplash / Kazuo Ota

  1. בטקס הסיום של אולימפיאדת ריו ב-2016 הופיע ראש ממשלת יפן שינזו אבה בדמותו של מריו השרברב ממשחקי נינטנדו. נקודת המוצא ממסעו מטוקיו לאיצטדיון בריו היא צומת שיבויה. אפשר לצפות כאן, בין הזמנים 1:49:00 – 1:53:00.

8. הצומת מופיע בסרט אבודים בטוקיו של סופיה קופולה משנת 2003. בימים ההם מסך הווידאו הענק שעל חזית בניין Q-Front הראה ברונטוזאורוסים (סוג של דינוזאור). צפו כאן.

מבט ממעוף הנשר על צומת שיבויה בטוקיו

Unsplash / Timo Volz

  1. עובדת הבונוס כתודה שקראתם עד הסוף: בספר תשע־עשרה התחנות של קו גינזה מופיע צומת שיבויה כמקום שבו הספר שלי מתחיל. כאן מתרחשת הפגישה הראשונה בין ימית, הפרוטגוניסטית הישראלית, ובין סאטו היפני. גורלות של שני אנשים משני עולמות שונים מצטלבים במקום שוקק אדם. מסביב מקיפים אותם אורות הניאון, מסכי הלד, המולת המכוניות וההמון. כבר בתחילת הספר הרעש והכאוס החיצוניים מסמלים את הדרמה הפנימית של הדמויות. מפגישה מקרית החיים של שניהם מתחילים להשתנות. הספר זמין לרכישה מהירה באתר האינטרנט “עברית” – חנות ספרים – ממש כאן.

מוזמנים לשתף את הפוסט ולעקוב אחר דף הפייסבוק של פרויקט טרילוגיה יפנית.